Praktiske råd og informationer fra Blåstue

Du kan hente en pdf med nedenstående tekst her

Alt hvad vi kunne komme i tanke om at skrive om oplysninger og gode erfaringer i børnehaven.

Kære forældre. På disse sider har vi forsøgt at skrive om alt det vi lige kunne komme i tanke om, om alt muligt i børnehaven. Det skal ikke opfattes som en løftet pegefinger, men som en slags opslagsværk som i kan bruge, hvis der er noget I er i tvivl om. Her er både erfaringer som vi har gjort gennem årene og fakta. Vi vil sikkert komme i tanke om andre ting som ville være godt at få med her. De vil blive tilføjet løbende, og kan nemt sendes hjem til jer via mail. Lige som altid, vil der stadig blive sendt andre ting hjem til jer, og være opslag at læse og tage stilling til på opslagstavlerne. Hilsen personalet på blå stue.

 

 • Adresselister: På tavlen vil der være en liste hvor man kan skrive sig på. Her kan man se adresser på de børn som ønsker at stå på listen. Skriv af eller tag et billede af den. Adresselisten er lavet for jeres skyld. Så brug den til at lave legeaftaler indbyrdes. Det kan også være en rigtig god måde til styrke børnenes sociale netværk på. Det er bedst hvis aftalerne er lavet på forhånd. På den måde undgås det at et barn føler sig forbigået. Hvis børnene har gode venner fra den anden stue, kan der ved forespørgsel udleveres en adresse. Vi vil også gerne opfordre til at I bruger listen/hjælper hinanden hvis det kniber med pasning i forbindelse med evt. lukkedage eller andet. Har I ferie og børnene keder sig og savner vennerne, kan den også bruges til at invitere hjem og lege. Husk at skrive hvis der er adresseændringer.
 • Afhentning af andre: Hvis dit barn bliver afhentet af andre end dem som står på stamkortet, så giv besked. Vi må ikke udlevere barnet uden forudgående aftale.
 • Afslutningsfest: De største børn, som skal starte i skole, bliver inviteret til fest. Denne fest bliver holdt i tidsrummet 17-19.30 inden skolesommerferiens start.
 • Badebassin: Når det er sommer og vejret er til det, benytter vi vores badebassin. Vi har i huset nogle baderegler som personalet følger når bassinet er åbent. Børnehavebørnene skal have badevinger på når de bader. Det har vi her i huset. Børnene må gerne have badetøj med hjemmefra, men håndklæder hjemmefra vil vi gerne være foruden. Vi har i huset.
 • Bare tæer på legepladsen: Om sommeren og hvis vejret ellers er til det, må børnene gerne have bare tæer på legepladsen. Dog skal man have fodtøj på hvis man kører på cykler, løbehjul og lignende.
 • Bedsteforældredag: En fredag eftermiddag sidst i foråret eller først på sommeren, inviterer vi børnenes bedsteforældre på kaffe og kage.

 

 • Blomsteruge: En uge i foråret afholder vi blomsteruge. Her er børnene velkomne til at komme med en blomst eller krydderurt til huset. Planterne vil blive plantet ud i samarbejde med børnene på vores legeplads.
 • Bodystocking: Vores erfaring er at bodystocking er rigtig godt at bruge i vuggestuen, men ikke i børnehaven. Den kan være svær for et barn selv at håndtere. Almindelige underbukser har de lettere ved at håndtere.
 • Cykelhjelm: Vi følger sikkerhedsstyrelsens vejledning. De anbefaler at man ikke bruger hjelm på legepladsen. Hvis hjelmen hænger fast i noget kan barnet blive kvalt i remmen.
 • Dagligdagen: Bryggehuset åbner kl. 6.45. Der bliver tilbudt morgenmad til kl. 8. Leg og aktiviteter indtil kl.11 ca. Så holdes der rundkreds hvor vi synger, leger, snakker m.m. Frokost kl. 11.15. Der efter leg på legeplads. Kl.14.30 tilbydes eftermiddagsmad. Der efter leg og små aktiviteter indtil lukketid kl. 17.00.
 • Dokumentation/information: Informationer om dagligdagen, vil være at finde på bryggehusets hjemmeside, bryggehuset.dk.  Her kan der læses lidt om hvad som er sket på stuen eller i huset. Vi får ikke skrevet hver dag, men bestræber os på at gøre det jævnligt. Desuden tages der ofte billeder. Disse kan ofte findes her, på plancher eller på facebook. Opslagstavlen er også et rigtigt godt sted at holde sig orienteret. Her er informationer om både hvad der sker på stuen eller i hele huset.
 • Elektroniske spil: Her i børnehaven skal den fastsatte aldersgrænse som står på spillet overholdes. Det gælder også medbragte spil hjemmefra. Her i børnehaven får børnene lov at spille i en tidsbegrænset periode.
 • Eventyrdage: I løbet af efteråret laver vi nogle eventyrdage på tværs af børnehaven.
 • Facebook: Her har blå stue en lukket gruppe. Vores tanke med denne gruppe er, at vi udelukkende vil dele billeder med forældrene og lave små opdateringer fra hverdagen. Al anden kontakt skal foregå via telefon/sms eller mail.
 • Fastelavn: Når det er fastelavn, slår vi katten af tønden. Blå stue gør det inde. Om eftermiddagen inviteres forældrene til en kop kaffe/te og en fastelavnsbolle. Op til fastelavn er der mulighed for at lave pynt til at hænge på et fastelavnsris.
 • Film: Det sker, at vi en gang imellem ser film i børnehaven. Når det sker, ser vi altid film som er tilladt for alle. Det er vores garant for at alle kan se med.
 • Flyverdragt: Der er blevet foretaget mange test af flyverdragter. Vores erfaring er, at der ikke er nogle som er 100 % sikre mod vand. Derfor er det en god ide at have noget regntøj, som er så stort at det kan komme ud over flyverdragten hvis vejret skulle være vådt.
 • Forældremøder: Der bliver normalt afholdt 2 møder om året. Et i foråret og et i efteråret. Indholdet på møderne er lidt forskellige fra år til år. Dog er der altid valg til bestyrelsen på mødet i efteråret. I samarbejde med bestyrelsen er det besluttet, at forårets forældremøde bliver holdt som fællesspisning for stuen i slut august eller først i september.
 • Forældresamtaler: Der bliver tilbudt en 3måneders samtale til de nye børn. Og ellers kun hvis vi oplever at der er et særligt behov for en snak. Andre samtaler må klares med en ”garderobesnak”.
 • Fritidshjemsplads: Ofte er det sådan, at de børn som bor inden for skoledistriktet også fortsætter på vores fritidshjem. Det sker desværre at der ikke altid er plads til alle. Fremadrettet er det sådan, at når man starter i børnehave her i huset, får man anciennitet efter hvornår man er blevet tilbudt plads i børnehaven.
 • Fødselsdage: Når barnet skal holde fødselsdag i børnehaven, afholder vi det i forbindelse med eftermiddagsmaden. Hvis I gerne vil gå tidligt hjem fra børnehave denne dag, aftaler vi bare at vi kan holde fødselsdagen inden frokost eller i forbindelse med denne. Vi sætter flag frem, ønsker tillykke på tavlen, har en fødselsdagsdug som vi dækker op med og sætter lys på bordet. Der bliver sunget fødselsdagssang og barnet får en gave. Gaven er et maleri eller en lamineret tegning fra stuen. Barnet får det samme hvis vi bliver inviteret hjem hos fødselsdagsbarnet.  Forældrene skal derfor ikke have gave med hjemmefra. Barnet plejer at have lidt med hjemmefra til at dele ud. Vi har ingen regler for hvad som må deles ud, men opfordrer til at det er begrænset til lidt men godt. Husk at der går 22 børn på stuen. Hvis vi bliver inviteret hjem, kan det både være for hele stuen eller for en gruppe. (Vi vil bestræbe os på at komme på dagen, hvis vi får en invitation. Men kan det ikke lade sig gøre, vil vi gerne komme en anden dag.) Er det en gruppe, er det personalet, som bestemmer hvilke børn der skal deltage. Vi tager udgangspunkt i hvilke legerelationer som er på stuen. Men der er også andre pædagogiske grunde til at sammensætningen måske kommer til at se ud som den gør. Vi kan have et barn som har brug for at få nye legerelationer. På blå stue viser erfaringer, at fødselsdagen er nødt til at være afviklet inden vi begiver os tilbage til Bryggehuset. Det vil feks. sige, at børnene ikke skal have en slikpose i hånden på vej ud af døren. Vi har oplevet nogle konflikter i den forbindelse, som vi på denne måde kan være foruden. Invitationer til private fødselsdage skal sendes til privatadressen. Her opfordrer vi til at man er opmærksom på at der ikke står et barn tilbage fra legerelationen som vælges fra. Spørg evt. personalet i børnehaven hvis der er tvivl.
 • Garderobe: Her i huset er det et fælles ansvar at lære børnene at holde orden i garderoben. Det er forældrenes ansvar, at sørge for at der intet står på gulvet når I forlader Bryggehuset. Vores rengøring kan ikke komme til at støvsuge og vaske gulv hvis der står noget.
 • Glemmekassen: Ting, tøj og fodtøj som ligger rundt omkring i garderoben/huset, vil blive lagt i glemmekassen. Den første mandag i hver måned vil glemmekassen blive tømt. Alt det som efterfølgende findes i glemmekassen, vil blive brugt som husets ejendel, blive smidt ud eller givet væk.
 • Gruppebilleder: Vi har desværre haft dårlige erfaringer med professionelle fotografer. Så det har vi opgivet. I stedet tager vi selv et billede en dag alle børn er der og hænger det op.
 • Handsker: Handsker har vi rigtig dårlig erfaring med. De fleste børn kan ikke selv tage dem på. Derfor er vores erfaring at vanter er bedre og også meget varmere.
 • Huer: Vi anbefaler ”elefanthuer”. Ved at bruge en sådan, får man både varmet hoved og hals. Man undgår også at huen sidder ”dumt” eller at et halstørklæde hænger fast i legeredskaber eller lignende.
 • Information: Se dokumentation.
 • Julemåned: December måned er fyldt med traditioner. Der vil være mulighed for at klippe og klistre julepynt. Børnene får tilbudt at lave en julegave til forældrene. Hvis forældrene ikke bor sammen, får de lov at lave to. Vi tager i Ishøj teater og ser en juleforestilling. I 2-3 dage, vil der være julehygge/aktiviteter på tværs af huset. Vi inviterer børnene på julefrokost, dækker fint bord og har taget festtøjet på. Blå stue tager til børnejulegudstjeneste i Hans Tausens kirke. Og så holder vi en lanternefest for børn og forældre. Da vi også skal være ude, anbefales det at klæde sig varmt på. Her håber vi på at julemanden har tid til at komme forbi. Stuen har et nissepar, hr. og fr. Nissen. De kommer på skift på besøg i hjemmene. Her vil de gerne have serveret risengrød. Får de ikke det, laver de nissedrillerier i hjemmet. Med nisserne følger en lille bog. Her kan man skrive lidt om de nissedrillerier der er sket i hjemmet.
 • Koloni: Børnehaven tager ikke på koloni. På grund af nedskæringer blev den i sin tid sparet bort. Når børnene går på Bryggehusets fritidshjem, vil de blive tilbudt et 3 dages ophold i skolesommerferien. Dette når de går i 2. eller 3. klasse.
 • Kontakt: Bryggehuset har fået mobiltelefoner. Mobilnummeret er: 32541949, hvis man vil sende en sms er nummeret: 91892491. Mailadressen er: bryggehuset71d@gmail.com
 • Legetøj: Her i Bryggehuset må man gerne have legetøj med hver dag. Det er dog på eget ansvar. Derfor opfordrer vi til, at det er ting hvor det ikke gør noget hvis det bliver væk eller går i stykker. Hvis man har våben med, skal der leges med det uden for. Her er ”højt til loftet” og plads til store armbevægelser. Legetøjet skal placeres i børnenes kasser når de ikke leger med det. Cykler og løbehjul må også gerne komme med. Disse skal være udenfor og tages med hjem ved afhentning. Hvis det kniber med at tage dem med hjem en enkelt dag, kan de godt stå ude på legepladsen en enkelt nat. Ikke længere, for så bliver der hurtigt trængsel på legepladsen.
 • Lukkedage: vi holder lukket følgende dage: De 3 hverdage op til påske, 1 maj, grundlovsdag, d. 24. december, 31. december og dagene i mellem jul og nytår.
 • Lån af huset: Det er ikke muligt at låne huset til private arrangementer.
 • Mad: Forældre i børnehaven betaler for fuld kost her i børnehaven. Københavns kommune har bestemt at forældre ikke selv må medbringe mad i huset. Der er dog undtagelsesregler ved særlige arrangementer. Derfor må I ikke medbringe mad til jeres barn. Det betyder at morgenbollen skal være spist inden i kommer ind i Bryggehuset. Og ekstra maden skal først tages frem, når I er kommet ud af Bryggehuset. Vi tilbyder morgenmad til kl. 8. Vi har næsten altid lidt frugt eller grønt stående som børnene kan spise af om formiddagen. Der er frokost kl.11.15 og tilbud om eftermiddagsmad kl.14.30. OBS: Hvis der er noget mad eller drikke, som barnet ikke kan tåle, skal vi have en lægeerklæring. Vores køkkendame/mand laver en sund og varieret kost og vi får ikke saft eller søde sager ved vores måltider. Vi er dog ikke fanatiske, så der er rum til at bage en kage i ny og næ sammen med børnene.
 • Mapper: Alle børn får en mappe når det er sidste dag i børnehaven. I den vil der være lidt at se på. Lidt fra den tid de har gået i børnehaven.
 • Mobiltelefoner: Her i huset vil vi ikke gerne se at forældre taler i mobiltelefon når barnet hentes. Her vil vi, at I skal være nærværende over for jeres barn imens i er i Bryggehuset.
 • Mødetid: Børnene skal møde ind senest: Mandag og fredag senest kl.11. Tirsdag, onsdag, torsdag kl.9.30. Vi vil gerne appellere til at I husker børnenes ”arbejdstid”. Det er så ærgerligt, især for børnene, at ankomme til stuen for så at opdage, at alle er i gang med en aktivitet, eller er væk!! Det er vigtigt for børnene at de er med fra start, mens vi tager tøj på og snakker om hvor vi skal hen. Så derfor er det ikke særlig rart for hverken børn eller personale at blive modtaget/modtage midt på Artillerivej eller ved et busstoppested. Nogle børn har også svært ved at komme ordentligt ind i legen med vennerne, og har derfor brug for ekstra tid til at lege inden det bliver tid til rundkreds og frokost. Skulle I blive forsinket, så prøv at ringe.
 • klasse: Vi plejer at gå på besøg på skolen på Islands Brygge 1 til 2 gange med de børn som skal starte i skole.
 • Personalenormering: Der er ansat 3 personaler på blå stue. En pædagog 37 timer, en pædagog 32 timer og en medhjælper 37timer.
 • Postkort: Det er rigtigt hyggeligt at modtage postkort. Derfor vil vi gerne opfordre jer til at sende et postkort når I er på ferie. Børnene elsker at få lov til at høre sit eget kort og andres blive læst op i børnehaven.
 • Påske: I forbindelse med påsken hygger vi med at klippe og klistre.
 • Regntøj: Vi får let en meget våd og mudret legeplads. Derfor er det vigtigt at der altid er gummistøvler, regnjakke og regnbukser med hver dag. Det er en god ide, hvis regntøjet er så rigeligt i størrelsen, at det kan gå ud over flyverdragten om vinteren. På andre tider af året er det godt med en sweater til at have under regnjakken eller måske et termosæt, og et par tykke sokker til at have på i gummistøvlerne.
 • Sal: Vi er så heldige at kunne låne klubbens sal når der ikke lige er skoleferie. Børnehaven kan benytte salen tirsdage og onsdage. Nogle gange vil det være hele stuen som er af sted, andre gange efter alder, køn eller måske på tværs af stuerne i børnehaven.
 • Skiftetøj: Hvert barn har en kurv til skiftetøj i garderoben. Børnehaven har lidt tøj. Men ofte er vores lager mangelfuldt. Derfor er det vigtigt at sørge for at tjekke at der altid er tøj nok. Også at det passer til årstiden.
 • Sko: Sko som børnene selv kan tage af og på er en rigtig god ting. Det at binde snørebånd, er først noget de fleste børn mestrer når de er ved at have alderen til at starte i skole.
 • Solpolitik: Vi følger kræftens bekæmpelses vejledning. Giv barnet solcreme på hjemmefra, en solhat på og tøj som dækker krop, skuldre/overarme og lår.
 • Sommerfest: Inden skolesommerferien afholder Bryggehuset grillfest. Dette er et udendørs arrangement.
 • Sportsstævne: Vi afholder et 3 dages sportsstævne i juni måned.
 • Stuemøder: Når der ikke er skoleferie eller andet, holder blå stues personale møde hver anden mandag formiddag. Imens passer fritidshjemmets personale børnene.
 • Sutsko: Når det er den kolde årstid og eller hvis det er vådt vejr, er det en god ide at have sutsko med.
 • Sygdom: Hvis dit barn bliver syg, skal barnet først komme i børnehave igen, når det er i stand til at deltage fuldt ud i dagligdagen i Bryggehuset.
 • Talepædagog: Vi har tilknyttet en talepædagog til vores institution. Hvis der er behov for det, laver vi en aftale med hende. Så kommer hun her og finder ud af om der skal sættes noget i værk og evt. hvad.
 • Tegnepapir: Papir er rigtigt dyrt, derfor modtager vi gerne noget, hvis I som forældre kan skaffe det. Børnene elsker at tegne og bruger rigtigt meget papir.
 • Termotøj: Vores erfaring er, at termotøj er godt at bruge i overgangen mellem efterår og vinter, og mellem vinter og forår. Det luner og er ikke for varmt på disse årstider. Det er også rigtig godt at bruge under regntøjet.
 • Ture: I børnehaven er der ingen faste turdage. Vi går helst på tur med en lille gruppe af gangen. Er det i nærmiljøet som feks. på fælleden, kan vi godt finde på at gå med alle børn på en gang. De mindste børn vil primært komme på tur i nærmiljøet og de største lidt længere væk.
 • Tørreskab: På stuen har vi et tørreskab som vi benytter hvis vi har børn med meget vådt tøj. Vi prøver at være miljøbevidste omkring brugen af det. I den forbindelse vil vi opfordre forældrene til at være det samme. Er det våde småting som sokker, vanter eller lignende, så brug tørresnoren eller radiatoren.
 • Vinterstøvler: Da vores legeplads ofte er våd og mudret, anbefaler vi ”gummistøvler” med fór.
 • Ændringer i hjemmet: Sker der ændringer i hjemmet, så giv os besked. Så ved vi hvis vi er nødt til at tage særlige hensyn til barnet.